Theater en Zorg

Op zoek naar verbinding tussen weten en voelen

Informatie in de geestelijke gezondheidszorg is voor patiënten, hun omgeving en hulpverleners vaak schriftelijk en algemeen (website of folder). Er zijn bijeenkomsten met een hoog informatiegehalte, functioneel en noodzakelijk natuurlijk, maar die raken niet altijd het pijnpunt. Een theatrale presentatie overstijgt die informatie en gaat leven, waardoor mensen zich gesteund voelen, vragen stellen en gesprekken voeren over hun beleving. Daar is behoefte aan in deze situatie. Kennis en begrip zijn nodig, maar de eenzame worsteling en schaamte zitten juist in de beleving. Vanuit deze gedachte heeft theatergroep Sally&Molly, speciaal voor de geestelijke gezondheidszorg, een serie voorstellingen ontwikkeld.

Vertellend theater op locatie
We vertellen een verhaal alsof de toeschouwer bij ons aan tafel zit, dichtbij en intiem. We spreken het publiek aan als een partner, met als doel inzichten en ervaringen te delen. De centrale vraag is ‘Hoe ga je om met verslaving, seksueel misbruik en depressie?’ We stellen dezelfde vraag aan hulpverleners, familie en cliënten, maar de antwoorden daarop zijn per groep verschillend.

Worsteling en humor
Onze manier van werken helpt de processen op gang te brengen. De voorstellingen zijn niet instrumenteel, maar zorgen voor processen voor meer begrip en tolerantie. Uit gesprekken blijkt steeds dat het worstelen met een geestelijke ziekte een eenzaam proces is, waarbij de cliënt op een eiland zit. Het is voor zowel hulpzoeker als hulpverlener van belang om dat proces te doorbreken. Humor wordt overigens niet geschuwd in onze voorstellingen. Samen kunnen lachen werkt bevrijdend en verbindt.

De voorstellingen kunnen apart of samen geboekt worden. Een nagesprek krijgt vorm in overleg. Ze zijn gemaakt en gespeeld door professionele theatermakers, die tevens ervaringsdeskundig zijn met het zorgthema. 

Speeldata


Regie
Natasja d’Armagnac / Narhea Goossens
Tekst
Natasja d’Armagnac
Spel
Narhea Goossens / Laura Hagt / Anke Heesbeen / Floor Bazelmans / Lyssa Lietar / Maartje van der Meij / Nienke Jonkergouw
Productie
Hein Eberson
Fotografie/grafische vormgeving
Karin Jonkers
Impresariaat
Kracht van Beleving
Dank aan
Jur van der Leq / Eric Alink en vele anderen

“Zeer waardevol, met veel impact voor iedereen die jullie zien spelen. Mooi is ook de mogelijkheid tot nabespreken. Het brengt de spelers letterlijk en figuurlijk dichtbij. Onze studenten en collega’s vinden het indrukwekkend. Dat kan ik beamen, ook al heb ik Powerwijven al minstens zeven keer gezien. De emotie, in positieve zin, blijft. De voorstellingen raken, beroeren en kunnen een gevoel van (h)erkenning geven.”
Winette in ’t Veld – Sociale studies HanzeHogeschool Groningen

Sally & Molly werkt samen met Kracht van Beleving, een theaterbureau gespecialiseerd in zorggerelateerde thema’s; over de beleving van psychische aandoeningen, chronische ziektes, beperkingen en (mantel-)zorg.  
 
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van theater als middel om te leren, om de beeldvorming te verbeteren,  of om te verbinden/veranderen?
Neem vrijblijvend contact op. We denken graag met u mee over de organisatie van uw bijeenkomst

 

voor informatie en boekingen 
 
Jolanda Seinen
t:06 431 427 60


Reacties zijn gesloten.